دوران بارداری میتواند برای زوجین با مشکلاتی همراه باشد چراکه در این راه معمولا به دلیل تغییراتی که مادر در طول بارداری تجربه میکند، خلقی زودرنج و حساس پیدا میکند و اگر با مشکلاتی مانند ویار و تهوع نیز مواجه شود، مشکلات دوچندان میگردند. همچنین پدر نیز مسئولیت بیشتری را باید قبول کند و بتواند نیازهای همسرش را برآورده کرده و در کنار آن با ورود یک عضو جدید به خانواده بتواند از پس هزینههای مالی برآید. مجموعه این مسائل باعث مشکلاتی میان زوجین میشود که در ادامه به بررسی بیشتر آن خواهیم پرداخت. باید بدانید که اگر از دوران بارداری آگاهی بیشتری داشته باشید میتوانید توان مقابله خود را نیز افزایش دهید.
درصورتیکه بارداری و صاحب فرزند شدن، یک تصمیم مشترک و بر اساس علاقه هر دو طرف نباشد، مشکلات بسیاری در رابطه زوجین ایجاد خواهد شد. این مشکلات میتواند از سردی و بیعلاقگی یکی از طرفین تا ایجاد دعوا و درگیری بر سر تولد فرزند را شامل بشود.
تغییرات هورمونی که به دلیل بارداری در زنان ایجاد میشود، باعث خواهد شد که آنها به لحاظ احساسی و سطح انرژی دچار تغییرات بسیاری بشوند. این تغییرات میتواند مشکلاتی را در رابطه مشترک ایجاد کند. زنان با زودرنج و حساس شدن؛ احتیاج به توجه و حمایت بیشتری پیدا میکنند و این مسئله ممکن است برای مردان غیر قابل درک یا خستهکننده باشد.
مشکلات خواب بهویژه در ماههای آخر بارداری برای خانمها ایجاد خواهد شد. مشکلات خواب بهخصوص خانمهایی را تحت تأثیر قرار میدهد که پیش از بارداری عادت داشتهاند تا روی شکم بخوابند. تکرر ادرار، کمردرد، تغییرات هورمونی یا استرسها و نگرانیهایی که برای تولد فرزند وجود دارد ممکن است باعث بیخوابی در خانمهای باردار شود.
ویار معمولاً در سهماهه اول بارداری پیش خواهد آمد و بهصورت حساسیت به طعمها یا بوهای مختلف خواهد بود. این حساسیت میتواند به صورت تمایل بیشازحد یا تنفر از یک مسئله، مثل غذای خاصی باشد. در برخی از زنان باردار دیده شده که تمایل به خوردن مواد غیرخوراکی مانند گچ یا خاک پیش خواهد آمد.
هنگام تولد فرزند و بهویژه اولین فرزند، زن و مردها معمولاً در آستانه یک تغییر بسیار مهم در زندگی خود هستند. آنها قرار است شرایطی را تجربه کنند که آگاهی چندانی از آن ندارند. نگهداری و تربیت فرزند یا مشکلات مالی و تأمین مخارج فرزند، از جمله دغدغههایی هستند که انرژی بسیاری را از هر دو طرف میگیرند. وجود دغدغههای جدید یا استرسی که به دلیل شرایط جدید در هر دو طرف ایجاد میشود ممکن است باعث شود که آنها دچار مشکلاتی در رابطه با یکدیگر شوند و گاهی بحثهایی میان آنان ایجاد شود.
احساس تهوع شدید یا بیماری حاملگی به شرایطی گفته میشود که مادر دائماً احساس تهوع داشته و ممکن است این تهوعها همراه با استفراغ باشند. این شرایط معمولاً در اوایل صبح و سه ماهه اول بارداری شدت بیشتری دارد.
ممکن است خانمها احساس کنند که همسرشان بهاندازه آنها به کودکشان علاقهمند نیست و برای به دنیا آمدن او انتظار نمیکشد. ممکن است این شرایط به این دلیل ایجادشده باشد که همسر شما بهاندازه شما، ملموسانه کودک را احساس نمیکند و از حرکات و رشد او آگاه نیست.
محدودیتهایی که در زمینه ارتباط جنسی در دوان بارداری وجود دارد، ممکن است باعث بروز مشکلاتی در ارتباط میان زوجین بشود، ممکن است شوهر شما از اینکه نمیتواند بهاندازه قبل نیازهای جنسیاش را تأمین کند احساس ناراحتی کند. برخی از خانمها نیز به دلیل تمایل همسرشان به برقراری رابطه جنسی، احساسات منفی را در ارتباط با همسرشان در خود احساس میکنند.
مردان احساس خواهند کرد که همسرشان بیشتر از اینکه به آنها توجه داشته باشد سرگرم آماده شدن برای وظایف مادری است و زنان نیز ممکن است از این مسئله ناراحت باشند که همسرشان بهجای توجه به آنها دائماً در حال برنامهریزی برای اداره زندگی، بعد از تولد نوزاد است.
احساس تنفر از همسر یا خشم نسبت به وی، ممکن است در برخی از خانمهای باردار مشاهده شود. این خشم و تنفر میتواند دلایل بسیاری داشته باشد. دلایل تنفر از همسر طیفی از مشکلات فیزیولوژیک همچون تغییرات هورمونی و حساسیت به بوی بدن تا مشکلات بیرونی و واقعی در رابطه، نظیر سردی و بیتوجهی مردان را شامل میشود.
وجود تغییرات ظاهری در خانمها که باعث میشود آنها جذابیت پیشین را نداشته باشند میتواند یکی از دلایل ایجاد اختلاف و دلخوری بین خانمها و آقایان باشد.
در برخی از فرهنگها، آداب و رسوم نامناسبی در مورد تولد فرزند وجود دارد. برای مثال تهیه سیسمونی توسط خانواده خانمها، یکی از این رسوم است. ممکن است به دلیل مشکلات مالی، خانواده توانایی تأمین این لوازم را نداشته باشد. علاوه بر مشکلات مالی، رقابتها و تقلیدهای نامناسب افراد از یکدیگر، میتواند محل بروز درگیریهای زیادی باشد. یکی دیگر از این رسوم اشتباه که بهتازگی در حال گسترش یافتن میان زوجین است، جشنهای تعیین جنسیت هستند.
پیش آمدن مسائل پیشبینینشده در طی دوران بارداری، دشواریهایی را ایجاد خواهد کرد. دو یا چندقلو بودن فرزندان، وجود مشکلات جسمی در جنین و بروز بیماریهای جسمی در مادر، دلایلی هستند که باعث میشوند حجم زیادی از استرس در زندگی زوجین ایجاد شود. آنها خود را ممکن است برای این مسائل آماده نکرده باشند و بروز ناگهانی چنین اتفاقاتی باعث درگیری و مشکل خواهد شد.
افسردگی در دوران بارداری، بیماری روحی شایعی است که میتواند به دلیل تغییرات هورمونی یا استرسهای ناشی از کنار آمدن با شرایط جدید در خانمها ایجاد شود. اما علاوه بر خانمها، آقایان نیز ممکن است در دوران بارداری یا پس از تولد فرزند، دچار بیماری افسردگی بشوند. افسردگی در مردان نیز مانند زنان میتواند به دلیل استرس ناشی از موقعیت جدید ایجاد شده باشد و یا دلایل دیگری داشته باشد.